Valesokkelin korjaus Termokengillä ja Termopalkeilla
 |
Termokengät ja termopalkit asennettuna. Runkotolppien väliin vielä tolpansyvyiset villat ja muovit päälle. |
Ostaessamme talon, olimme tietoisia että kyseessä talon sokkelina on ns. riskirakenne, valesokkeli, mutta koska kuntotarkastuksessa edes sokkelin alapuuhun poratessa ei tullut hälyttävää kosteutta vastaan, oletimme asian olevan kunnossa.
Kuitenkin pikkuhiljaa purkaessamme väliseiniä ja ylimääräisiä verhoiluja, entiseltä asukkaalta jäänyt koiranhaju pikkuhiljaa hälveni ja takkahuoneen puolella alkoi häilyvästi ilmestyä tietynlaista hajua.
Se oli sellainen hieman makea haju, joka ei mielestäni varsinaisesti ole homeen haju. Monesti ohikulkevista ihmisistä on tunnistanut heillä olevan mahdollisest jonkilaista kosteusvauriota kotonaan - tästä hajusta.
Takkahuoneen ulkoseinän kipsilevyn poistamalla haju voimistui kertaheitolla niin, että asia oli selvä. Valesokkelissa on ongelma. Villat poistamalla ulkoseinän alalaidasta näki, että jo noin puolen metrin päästä kuntotarkastajan poraamasta testistä alapuu oli aivan märkä, ja parin metrin päästä saunan kohdalla jo umpihomeessa ja täysin laho.
Noniin, ensimmäinen vastoinkäyminen...
Ei muutakun yönaikana netistä opiskelemaan, miten valesokkelin voi korjata räjäyttämättä taloa (tai hermoja).
Oli useammanlaista vaihtoehtoa, mutta ehdottomasti järkevimmältä meidän aikataululle ja lompakolle vaikutti
Termotuote, joka siis koostuu Termokengistä ja Termopalkeista.
 |
Valesokkeli, lähtötilanne |
 |
Termokengillä ja termopalkeilla korjattu valesokkeli |
Termotuotteen asennuksesta löytyy hyvin havannoiva video
täältä.
Termotuote asennus käy melko helposti. Ensin sisäkattoa tuetaan kattotuoleista vaihdettavien tolppien kohdalta.
Kastunut/lahonnut/mäännyt/homehtunut rungon alapuu poistetaan. Meillä saunan ulkoseinissä alapuu oli niin laho, että alapuun sai kaivaa sorkkaraudalla säleinä pois.
Runkotolppa katkaistaan. Tässä vaiheessa pitää olla varovainen ettei katkaise liian korkealta, jotta termokengän mitta riittää runkotolpan ja sokkelipohjan väliin.
Sokkelipohjasta poistetaan kaikki villa- ja puumuju, jotta ne eivät myöhemmin mätäne sinne. Sokkelin pinnat desifioidaan. Desifiointiin käytimme soodaa, jota harjattiin sokkelinpohjaan ja sisäkylkiin, annettiin vaikuttaa ja imuroitiin pois. Yön ajaksi jätettiin otsonaattori tuhoamaan itiöitä.
Runkotolpat katkaistaan tarkasti termokenkien korkeuden mukaisesti, ja termokengät asennetaan kattohuopakaistaleen avulla tolppien alle jatkoksi, tarkistetaan vatupassilla suoruus ja ruuvataan sokkelinpohjaan kiinni.
Runkotolppien takana eli ulkopuolella ollut tuulensuojavilla korvattiin meillä finnfoamlevyllä, ja finnfoamin taakse jätettiin tuulettumisväli.
Lopuksi jokaisen termokengän väliin asennettiin termopalkki. Termopalkissa on vanerisuikale, johon saa kiinnitettyä jatkossa helposti esim. jalkalistat. Uretaania saa laittaa oikeastaa joka välissä jokarakoon, paitsi tuuletusväliin ulkopinnassa. Jos vanhat villat ei haise eikä ne ole kastuneet, voi ne katkaista palkin mukaan mittaan ja laittaa huolellisesti takaisin.
Meillä villat vaihdettiin uusiin seinien alaosasta hajun takia.
 |
Alapuun poisto, runkotolppien katkaisu, sokkelinpohjan desifiointi ja termokenkien asentaminen |
Valesokkelin korjauksen hinta Termotuotteella ja oheistarvikkeilla on kohtuullinen, varsinkin jos työn pystyy tekemään itse.
Meillä valesokkelia joutui korjaamaan noin 5-10 metriä saunan nurkasta molempiin suuntiin, mutta siitä eteenpäin alapuu vaikutti terveeltä ja kuivalta, eikä hajuja ilmennyt. Teemme kuitenkin remontin edetessä "pistokokeita" ympäri taloa, ja jatkamme korjaamista tarvittaessa.