torstai 26. tammikuuta 2017

Valesokkelin korjaus

Valesokkelin korjaus Termokengillä ja Termopalkeilla

Termotuote, valesokkelin korjaus
Termokengät ja termopalkit asennettuna. Runkotolppien väliin vielä tolpansyvyiset villat ja muovit päälle.

Ostaessamme talon, olimme tietoisia että kyseessä talon sokkelina on ns. riskirakenne, valesokkeli, mutta koska kuntotarkastuksessa edes sokkelin alapuuhun poratessa ei tullut hälyttävää kosteutta vastaan, oletimme asian olevan kunnossa.

Kuitenkin pikkuhiljaa purkaessamme väliseiniä ja ylimääräisiä verhoiluja, entiseltä asukkaalta jäänyt koiranhaju pikkuhiljaa hälveni ja takkahuoneen puolella alkoi häilyvästi ilmestyä tietynlaista hajua.

Se oli sellainen hieman makea haju, joka ei mielestäni varsinaisesti ole homeen haju. Monesti ohikulkevista ihmisistä on tunnistanut heillä olevan mahdollisest jonkilaista kosteusvauriota kotonaan - tästä hajusta.

Takkahuoneen ulkoseinän kipsilevyn poistamalla haju voimistui kertaheitolla niin, että asia oli selvä. Valesokkelissa on ongelma. Villat poistamalla ulkoseinän alalaidasta näki, että jo noin puolen metrin päästä kuntotarkastajan poraamasta testistä alapuu oli aivan märkä, ja parin metrin päästä saunan kohdalla jo umpihomeessa ja täysin laho.

Noniin, ensimmäinen vastoinkäyminen...

Ei muutakun yönaikana netistä opiskelemaan, miten valesokkelin voi korjata räjäyttämättä taloa (tai hermoja).

Oli useammanlaista vaihtoehtoa, mutta ehdottomasti järkevimmältä meidän aikataululle ja lompakolle vaikutti Termotuote, joka siis koostuu Termokengistä ja Termopalkeista.
Valesokkeli, termotuote, termokenkä
Valesokkeli, lähtötilanne

Termotuote, termokenkä, termopalkki, valesokkeli
Termokengillä ja termopalkeilla korjattu valesokkeli
Termotuotteen asennuksesta löytyy hyvin havannoiva video täältä.

Termotuote asennus käy melko helposti. Ensin sisäkattoa tuetaan kattotuoleista vaihdettavien tolppien kohdalta.

Kastunut/lahonnut/mäännyt/homehtunut rungon alapuu poistetaan. Meillä saunan ulkoseinissä alapuu oli niin laho, että alapuun sai kaivaa sorkkaraudalla säleinä pois.

Runkotolppa katkaistaan. Tässä vaiheessa pitää olla varovainen ettei katkaise liian korkealta, jotta termokengän mitta riittää runkotolpan ja sokkelipohjan väliin.

Sokkelipohjasta poistetaan kaikki villa- ja puumuju, jotta ne eivät myöhemmin mätäne sinne. Sokkelin pinnat desifioidaan. Desifiointiin käytimme soodaa, jota harjattiin sokkelinpohjaan ja sisäkylkiin, annettiin vaikuttaa ja imuroitiin pois. Yön ajaksi jätettiin otsonaattori tuhoamaan itiöitä.

Runkotolpat katkaistaan tarkasti termokenkien korkeuden mukaisesti, ja termokengät asennetaan kattohuopakaistaleen avulla tolppien alle jatkoksi, tarkistetaan vatupassilla suoruus ja ruuvataan sokkelinpohjaan kiinni.

Runkotolppien takana eli ulkopuolella ollut tuulensuojavilla korvattiin meillä finnfoamlevyllä, ja finnfoamin taakse jätettiin tuulettumisväli.

Lopuksi jokaisen termokengän väliin asennettiin termopalkki. Termopalkissa on vanerisuikale, johon saa kiinnitettyä jatkossa helposti esim. jalkalistat. Uretaania saa laittaa oikeastaa joka välissä jokarakoon, paitsi tuuletusväliin ulkopinnassa. Jos vanhat villat ei haise eikä ne ole kastuneet, voi ne katkaista palkin mukaan mittaan ja laittaa huolellisesti takaisin.

Meillä villat vaihdettiin uusiin seinien alaosasta hajun takia.
Valesokkelin korjaus, termotuote, termokenkä
Alapuun poisto, runkotolppien katkaisu, sokkelinpohjan desifiointi ja termokenkien asentaminen

Valesokkelin korjauksen hinta Termotuotteella ja oheistarvikkeilla on kohtuullinen, varsinkin jos työn pystyy tekemään itse.

Meillä valesokkelia joutui korjaamaan noin 5-10 metriä saunan nurkasta molempiin suuntiin, mutta siitä eteenpäin alapuu vaikutti terveeltä ja kuivalta, eikä hajuja ilmennyt. Teemme kuitenkin remontin edetessä "pistokokeita" ympäri taloa, ja jatkamme korjaamista tarvittaessa.

9 kommenttia:

  1. Muistatko vielä, että tuliko remontille kuinka paljon hintalappua? Pyrittekö vaikuttamaan aiemmin sovittuun ja tehtyyn kauppahintaan vai nielittekö tappion asiassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toiseen kommenttiin vastasinkin kulurakenteesta valesokkelin korjaukseen. Toistaiseksi olemme nielleet tappion, mutta jos asia menisi oikein, niin toki meidän pitäisi talon myyjältä saada valesokkelin korjauksen + (oman)työnosuuden verran korvausta. Olemmehan ostaneet "kunnossa olevan talon".

      Poista
  2. Moikka, kiinnostaisi kuulla hiukan kustannuksista, mitä tuo korjaus tuli maksamaan n. metriä kohden

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaisremontille kaikkineen tuli _iso_ hintalappu. Mutta koska tarkoitus alunperinkin oli tehdä iso peruskorjausremontti, ei tuo valesokkeleiden korjaus sinänsä tuonut juurikaan lisää kustannuksia: Metrille menee noin yksi termopalkki ja kaksi kenkää. Lisäksi ulkoseinän puolelle tuulensuojavillan tilalle finnfoam ja tietysti uretaania. Eli sanotaan nyt raakasti 150 - 200 € metrille. Suurin kulu olisi varmasti ollut työnosuus, jos sen olisi tilannut ulkopuoliselta, mutta me teimme asennuksen itse sukulaisten avustuksella.

      Poista
  3. Hei! Meillä on sama riskirakenne talossa. Kuntokartoituksen porauksissa kaikki oli kuivaa, mutta epäilen silti että yhdestä kohtaa rakenteita pitäisi avata. Thermotuotetta olen ajatellut korjaukseen. Jos saa kysyä minkälaisissa hinnoissa kyseinen tuote liikkuu? Itse tehtäisiin työt joten ei jäisi maksettavaksi kuin materiaali kustannukset. Mistään en ole hintaa kyseisille tuotteille löytänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Suosittelen Termotuotetta!

      Kulurakenteesta kirjottelinkin tuohon toiseen kommenttiin, juoksumetrille menee yksi termopalkki ja jos ulkoseinän rungossa on pystyjä 60 cm välein, niin termokenkiä menee kaksi. Ikkunoiden ja ovien kohdilla kenkiä voi mennä enemmän. Lisäksi ulkoseinän rakeenteesta riippuen, meillä tuulensuojavillan tilalle finnfoam. Sitten tietysti uusi muovi, uusi kipsilevy (tai muu seinän sisäverhoilu), maalit tai tapetit, listat yms.... Jos korjattava kohta sattuu keittiökalusteiden tai kylpyhuoneen kohdalle, tulee luonnollisesti taas kuluja suhteessa paljon enemmän.

      Poista
    2. Niin ja siis termokenkien ja -palkkien hintoja löytyy mm. täältä https://www.ppheikkinen.fi/termotuote

      Poista
  4. Hei!
    Nyt on aikaa kulunut jonkin verran niin oletteko tyytyväisiä asennuksiin? Onko mitään Uutta ilmentynyt? Paljonko tuo remontti maksoi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Kulurakenteesta valesokkelin korjauksen osalta olenkin kirjotellut aikaisempiin kommentteihin.

      Mitään ongelmia ei ole ilmennyt, enkä keksi mitään mihin emme olisi tyytyväisiä valesokkelin korjausprosessissa. Kaikki tuntuu olevan ja toimivan kuten pitää.

      Poista