perjantai 16. joulukuuta 2016

Suunnitelma thermo-ovi ja älylukko

Suunnitelma uudesta, lämpimästä ulko-ovesta ja kätevästä älylukosta

Talon ovet ja ikkunat huomattiin pian melko huonoksi, olivathan ne alkuperäiset ja ulko-ovestakin valo paistoi läpi saumojen - oven ollessa kiinni.

Eteisessä oli alunperin tuulikaappi ja väliovi, ja vaatesäilytys osittan tuulikaapissa ja osittan eteisen puolella. Heti ensimmäinen ajatus olis purkaa tuulikaapin seinät pois, jotta eteinen saataisiin avaraksi yhtenäiseksi tilaksi. Yhtenäiseen eteiseen olisi tarkoitus tehsä iso liukuovikaappi sekä istuinpenkki laatikolla. Tuulikaapin purkaminen kuitenkin tarkoittaa, että myös vetoa ja lämpöhäviötä tulee herkemmin. Siksi alettiin suunnittelemaan erityisen tiivistä thermo-ovea.


Eteinen remontti
Lähtökohta, eteinen ja tuulikaappi olohuoneesta katsottuna


Ulko-oven malli on ollut pitkään mielessä, jo kauan ennenkuin kyseessä olevaa taloa olin edes nähnyt. Ulko-ovessa pitää olla neljä tai viisi ikkunaa vaakassa.


Ikkunoiden ja ovien ulkopuolen väri määräytyi myös varhaisessa vaiheessa. Koin tummanharmaan sopivan mainiosti punatiiliseen taloon, vaikka lähtökohtana oli ikkunoissa ja ovissa olikin tummanruskea. Mielestäni tummaharmaa toisi moderniutta vanhaan tiilityyliin, ja tummanharmaan ja punertavan sekoitus tuo tietynlaista arvokkuutta.



Punatiili tiilivuoraus tiilitalo
Talon alkuperäinen ulkokuori
Kesällä sitten voisi ulkopuolen väritystä päivittää muutenkin uuteen uskoon. Punatiili jää, mutta todennäköisesti harmaan eri sävyt tulevat muiksi väreiksi.

Thermo-ovi

Oveksi on valittu Kaskipuun Ounas Thermo-ovi, jonka U-arvo on 0,7. Ikkunoita on viisi, ulkopuolella on alumiinilistat ikkunoiden ympärillä. Ovi varustetaan potkupellillä. Väri on tummanharmaa, värikoodina RAL 7024, joka tulee olemaan myös ikkunoissa.


Kaskipuu Ounas Thermo-ovi termo-ovi ulko-ovi
Kaskipuu Ounas Thermo-ovi RAL7024

Älylukko

Muutamilla asiakkaillani käydessä olen törmännyt älylukkoon. Yale Doorman älylukko toimii ilman avainta, joko kulkulätkillä tai kulkukoodilla, joka näppäillään älylukkoon. Vaikuttaisi erittäin mielenkiintoiselta.


Älylukko Yale Doorman sähkölukko
Abloy Yale Doorman älylukko


Ajatellaan, että meidän kohta-kuusivuotias lapsi reilun vuoden päästä lähtee kouluun, ja lapselle annetaan avain jotta hän pääsee kotiin koulun jälkeen kun vanhemmat on vielä töissä. Tai lapsi kulkee naapuruston lasten kanssa ulkona leikkimässä. Perinteisen lukon avain on todennäköisesti katoaa useammankin kerran, perinteiset lukot pitäisi perjaatteessa sarjoittaa aina uudestaan avaimen kadotessa.

Tai ajatellaan että minä lähden lenkille. Tähän mennessä "syrjäseudulla asuessa", ovi yksinkertaisesti jätetään laittamatta lukkoon, jottei raskasta avainnippua tarvi roikottaa housuntaskussa lenkin aikana. Mutta tulevassa omakotitalo-lähiössä niin ei enää voikkaan tehdä.

Mutta uudessa kodissa meillä tuleekin olemaan Yale Doorman.

Lapselle annetaan kulkulätkä, jonka hankintahinta on noin kympin. Kulkulätkä koodataan älylukkoon avaimeksi. Jos lapsi hukkaa kulkulätkän, lätkä yksinkertaisesti koodataan pois käytöstä, ja uusi lätkä koodataan käyttöön.

Itselle varmasti näppärämpi on kulkukoodi, jolla sisäänpääsee AINA, vaikka avainnippu jäisikin sisälle ja ovet lukkoon. Eikä tarvi kantaa lenkillä sitä raskasta avainnippua.

Doorman älylukon voi myös koodata menemään automaattisesti aina lukkoon. Kun aamulla kiireessä lähdet vaikkapa töihin ja puolessä matkassa mietit että tulikohan se ovi lukkoon.... Kyllä se tuli - varmasti. Täältä pääset lukemaan lisää älylukosta.


Näihin asiohin palataan kunhan ovet ja lukot saadaan paikalleen, odotan innolla että pääsen kertomaan kokemuksia Älylukon käytöstä Rovaniemen korkeudella!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti