lauantai 10. joulukuuta 2016

Mosaiikkiparketti

Suunnittelua, osa 2

Silloin, kun kävimme vasta - nyt jo omistamamme - talon esittelyssä, meille kerrottiin että silloisen harmahtavan ruskean laminaatin alla on alkuperäinen mosaiikkiparketti.

Remontti lähtökohta väliseinä

Olen työni puolesta nähnyt monenmoista lähtökohtaa ja lopputulemaa, ja aina tammenvärinen mosaiikkiparketti on herättänyt huomioni. Jotkut ihmiset haluaa siitä eroon (mikä on melkein särkenyt sydämeni), ja jotkut taas haluaa sen tuoda esille. Osa tuo sen esiin sellaisenaan naturelina, ja osa teettää siihen valkolakkauksen.

Itse näen tammensävyn ajattomana puunsävynä, mikä on aina muodissa. Siinä missä (ehkä tässä järjestyksessä) pyökki, kirsikka ja pähkinä ovat omia aikojaan tulleet ja menneet, tammi on ja pysyy. Tammesta tulee hieman mieleen sellainen 70-luvun arkkitehtuuri, ja se on kuitenkin esimerkiksi koivua persoonallisempi. Koen, että mosaiikkiparketti on myös arvokas ja aito, unohtamatta sitä mitä oikea puu tekee sisäilmalle. Aito puu sitoo kosteutta ilma ollessa tavallista kosteampaa ja luovuttaa sitä ilman ollessa tavallista kuivempi (vrt. hirsitalo).

Jos nykypäivänä laitattaisi uuteen tilaan mosaiikkiparketin, työlle hintaa tulisi n. 100 € / neliö. Jo pelkkä vanhan parketin hionnan työhinta neliötä kohden on helposti kaksin- tai kolminkertainen laminaattiin verrattuna. Eli kuvioparkettia voi todellakin pitää arvokkaana.


Kun saimme talon haltuumme, eniten jännitti se, kuinka paljon mosaiikkiparkettia on (missä tiloissa), mitä puulajia se on, ja missä kunnossa se on. Purkaessamme ensimmäistä "ylimääräistä" väliseinää olohuoneen ja takkahuoneen välillä, koin iloisia yllätyksiä kun näin alajuoksun alla kokonaisen ehjän tammi-mosaiikkiparketin.

Mosaiikkiparketti tammi väliseinän purku



Sama kokonainen parketti jatkui myös toisen purettavan väliseinän alla, mutta kolmas "ylimääräinen" väliseinä olikin tehty jo ennen parkettia ja kattopanelia. Tämä oli keittiön ja olohuoneen välinen seinä.

Valitettavasti myöskään makuuhuoneista ei mosaiikkiparkettia löytynyt, vaan laminaattien alla oli tylsästi muovimatto... Ensimmäisessä makkarissa tosin juuri samalla mosaiikkiparketti-kuosilla kuin olohuoneessa, jos se nyt olisi yhtään lohduttanut.

Kun eteisen, keittiön, olohuoneen ja takkahuoneen (jotka seinien purun jälkeen olivat kaikki kutakuinkin yhtä yhteistä tilaa) vanhat huonokuntoiset laminaatit purettiin, paljastui alta aivan erinomaisen hyväkuntoinen mosaiikki muutamaa virhekohtaa lukuunottamatta.

Mosaiikkiparketti tammi tammiparketti


Mosaiikkiparketti ts. palaparketti on helposti jatkettavaa, joten virhekohdat ja kolmannen puretun väliseinän allaolevan aukon saa täytettyä uudella parketilla helposti. Tämän jälkeen kaikki lattiat vielä hiotaan, ja väriero uuden ja vanhan parketin välillä tasaantuu ajanmyötä.


Palaan tähän asiaan seuraavan kerran "ennen ja jälkeen" -kuvien kera myöhemmin









2 kommenttia:

  1. Meillä oli edellisessä kodissa mosaiikkiparketti ja haaveilin aina siitä, että voisi hioa vanhat lakat pois ja öljytä lattian. Ei vain ehditty koskaan toteuttaa sitä. Miten te meinasitte käsitellä lattian hiomisen jälkeen?

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Meillä on tarkoitus poistaa tummuneet palat, täyttää purettujen väliseinien alta jääneet alueet, hioa ja lakata kirkkaalla lakalla.

    Öljyäminen tai vahaaminenkin voisi olla hyvä vaihtoehto, mutta tällöin pinta ehkä vaatii useammin huoltoa?

    VastaaPoista